Nasıl Başladım? Neler Yaptım?

Ve Sonuçlar...

Herkese merhaba arkadaşlar.

Öncelikle ilk blog yayınımı yazacağım için oldukça heyecanlı olduğumu belirtmek istiyorum. Yayınladığım bu ilk yazıda kariyer serüvenimden, öğrencilik, mezuniyet, sorumluluklar, iş arama süreci ve daha birçok konuda tecrübelerimden bahsedeceğim. Umarım sizler için bilgilendirici ve keyifli olur.

Nasıl Başladım?

Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği bölümüne yerleşmemle bu yolculuğum başladı. Öncelikle Erzurum’da öğrenci olmak nasıl bir şey ondan bahsedeyim. Erzurum bana göre gelişmiş sayılabilecek bir şehir. Yaz turizmi açısından çok elverişli olmasa da benim gibi soğuk severler için oldukça ideal bir yer diyebilirim. Sosyal yaşam diğer büyük şehirlerdeki kadar hareketli değil. Fakat insan kalabalığının az, sakin ve rahat bir yer olduğu göz önüne alındığında, okula odaklı bir öğrenci olmak isterseniz buna çok müsait. Okula yeni başladığım zamanlarda ilk kez farklı bir şehirde yaşayacak olmanın verdiği stres ve adaptasyon güçlüğü nedeniyle çok parlak bir öğrenci olduğumu söyleyemeyeceğim. Hatta ilk derslere girdiğimde yaşadığım hayal kırıklığı ve korkuyu unutamam. Hocalar ile sanki farklı diller konuşuyormuşuz gibi geliyordu ve herkes gibi “Acaba sadece ben mi anlamıyorum?” hissi beni çok tedirgin ediyordu. Okula gitme isteğim yoktu. Ne ders çalışıyordum ne de sorumluluklarımı yerine getiriyordum. Fakat bunlar kişinin umutsuzluğa kapılmasını asla gerektirmiyor tabi. Sınıfta kalmanın eşiğinden dönüp şu an iş teklifleri alan bir mühendis olduğumu göz önüne alabilirsiniz. Özellikle son iki yılımda sadece hedeflerime odaklanıp özverili şekilde çalışarak bunu mümkün kıldım. Ne sosyal yaşantımdan ödün verdim ne de öğrenciliğimden. Her andan nasıl verim alınır, bunun zaman kontrolünü sağladım. Zamanında düştüğüm hataların farkına vardım ve dediğim gibi bir şeyleri değiştirmek için hiçbir zaman geç değil. Tabi bütün bunları tek başınıza olmasa da doğru insanlar ile hareket ederek sağlamak daha mümkün. Kötü enerjiden uzak durun ve size pozitif enerji verecek, motivasyon kaynağı olacak ve sürekli ileriye gidebileceğinize inandığınız insanları hayatınıza alın. Neyse ki ben doğru insanlarla karşılaştım ve motivasyonum, özgüvenim hep diri kaldı 😊.

Neler Yapmalıyız?

Yıllar hızlıca geçti ve ideal sayılabilir bir ortalama ile mezun oldum. Ama şunu da belirteyim, iş başvurusu yaparken kimse ne kadar ortalama ile mezun olduğunuzla ilgilenmiyor. Asıl mesele, kendinizi ne kadar geliştirebildiğinizde ve bunu ne kadar gösterebildiğinizde. Öncelikle size keyif veren alanlar nedir, bunları sorgulayın. Elbette iş dünyasında sadece seveceğimiz işler yapmayabiliriz ama kendimizi istediğimiz alanda geliştirirsek, işverenler de bizi geliştirdiğimiz doğrultuda değerlendirecektir. Okulda öğrendiklerinizi, ödevlerinizi, Projectsinizi asla bir kenara atmayın. Hepsi birer tecrübe olarak Libraryinizde yer bulacaktır. Ayrıca bütün Projectsinizi derli toplu bir şekilde Github hesabınıza yüklemeniz, insanların incelemesi açısından kolaylık sağlayacaktır ve daha programlı bir insan olmanızın göstergesi olacaktır. Bu düşüncelerle ilk olarak kendimi açıkça ifade edeceğim bir platform oluşturmaya karar verdim ve kendi web sitemi oluşturdum, farklı Projects geliştirdim. Okudum, araştırdım ve hala da devam ediyorum. Bu mesleğe giriyorsanız bana göre ilk kural hevesli olmak. Yaptığınız işi hevesle ve severek yapıyorsanız sabır, özveri ve istek arkasından geliyor. Tüm bunlara sahip bir insan için de başarı kaçınılmaz bir son oluyor.

Programlara dillerinin temelinde dil İngilizce. Ve devlet lisesinde almış olduğumuz eğitim bunlarla başa çıkmak için yeterli değil ne yazık ki. Bir programda karşılaştığınız hatayı Türkçe kaynaklardan bulmak çok zor. İngilizcenizi geliştirip, araştırmalarınızı doğru kaynaklarda yapmak çok önemli. Şu sıralar ben de dilimi geliştirme aşamasındayım. Sürekli çalışıp pratik yapmaya çalışıyorum ve inanıyorum ki kısa süre sonra Google Translate ihtiyacı duymadan çalışabileceğim😊.

Sonuç...

Kısacası çalışmayı bilene, hevesli olana ve bu işi sevene Bilgisayar Mühendisliği dünyanın en zevkli işlerinden biri. Korkmayın, pes etmeyin, çok çalışın ve sonuçlardan memnun olduğunuzu göreceksiniz.

İlk yazımda kendimden bahsedip küçük tavsiyelerde bulunmak istedim. Umarım beğenirsiniz. Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim, bir sonraki yazımda görüşmek üzere…


← Bloglara geri dön